10.07. Burgeria rillissä ja bataattiranut

Muksumittari: ***1/2

Makumittari: ****

WP_20160710_17_34_31_Pro(2)

NAM!! Olipa kenties paras itsetehty burgerikokonaisuus. Pihvit onnistuivat hyvin ja sämpylät oli sekä komeannäköisiä että koostumukseltaan hyviä. Usein itsetehdyt sämpylät ovat meillä olleet vähän turhan kuivia, mutta nyt löytyi sellainen resepti että tämä pistetään talteen ja reseptipankkiinkin (jota ei ole tullut päivitettyäkään juuri laisinkaan, shame on me!). Harmillisesti en jaksanut tehdä omatekoisia bbq-kastiketta ja/tai majoneesia mutta puna- ja shalottisipulia marinoin ja siitä tuli hyvä lisätäyte. Seuralaiseksi burgerille tehtiin bataattiranskalaisia.

Marinoitu (puna)sipuli: sipulit renkaiksi tai muunlaisiksi paloiksi ja käytin yhden keskikokoisen punasipulin ja yhden shalottisipulin. Punaviinietikkaa puolisen desiä tai vähän ylikin kattilaan kiehumaan, samoin vähän basilicoakin. Sokeria sekaan sulamaan nesteeseen ja taisin laittaa sitäkin sen puolisen desiä, vähän kerrassaan mukaan. Vähän vähempikin riittäisi, mutta halusin makeaa sipulia. Vähän suolaa ja pippuria myös mukaan mausteeksi ja annoin porista n. 10 minuuttia ja sitten vaan annettiin sipulien marinoitua.

WP_20160710_13_58_40_Pro

 

Bataattiranut: Leikkelin bataatin sopiviksi, ranskalaisten kokoisiksi paloiksi. Nakkasin bataatin kannelliseen muoviastiaan ja lisäsin mausteiksi suolaa, paprikajauhetta, chilijauhetta sekä minttua kun sitä ei tunnu ikinä kuluvan mihinkään niin tämäpä tuntuikin sopivalta kohteelta kerrankin käyttää. Niin ja oliiviöljyä tietty myös – en kovinkaan paljoa laittanut ja lopputuloksessa olikin mukava kun ei ollut liian rasvaisen oloisia batskuja. Uuniin 225 asteeseen ranut ja paistoaika oli varmaankin noin 25 minuuttia – tämähän tietty riippuu palojen koosta. Lopullisessa annoksessa dippailtiin näitä sitten ihan valmiiseen valkosipulimajoneesiin. Jospa ensi kerralla saisi tehdyksi jonkun itsetekoisen kastikkeen/dipin, esim. tämän, hieman yllättävänkin reseptilinkin takainen vaikuttaisi hyvältä: http://www.alko.fi/juoma-ruoka/reseptit/2016/savupaprikadippi/

WP_20160710_16_35_38_Pro

 

Sämpylät: Googlettelin hampurilaissämpylöitä ja muutamassakin eri blogissa mainittiin New York Timesissa olleen loistava resepti. Niinpä sitten valitsin yhden blogin reseptin seurantaan, ja enpä ole juurikaan eri mieltä Suklaapossun kanssa siitä että tämä on täydellinen hampurilaissämpyläohje: http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/05/hampurilaissampylat.html. En kopioi ohjetta tähän, mutta se löytyy tuolta reseptipankistani ja tietenkin yllelaitetun linkin takaa. Annoin taikinan nousta ehkä noin tunnin ja vartin ja pyöritettyjen sämpylöiden noin tunnin, ja tuntui olevan riittävästi. Lopputulos oli tosiaankin todella hyvä. Ohjeessa oli paistoaikana 10-15 minuuttia, mutta me paistettiin ehkä 17 minuuttia ja vielä jälkilämmölla pari minuuttia lisää.

WP_20160710_17_03_56_Pro

 

Hampurilaispihvit: olen aiemminkin ollut vahvasti sitä mieltä, että niin lihapulla- kuin jauhelihapihvitaikinaan ei tarvitse juurikaan muuta kuin jauhelihan ja mausteet. Hieman nyt googlailin taas vinkkejä ja muiden ajatuksia, ja laitoin kuitenkin yhden kananmunankin mukaan. Ei siitä haittaakaan tuntunut olevan. Jauhelihan pitää olla tarpeeksi lämmintä, ehkäpä noin kolme varttia ennen taikinan tekoa lämpimään. Ja jonkin verran täytyy jaksaa vaivata/sekoittaa taikinaa. Näillä ajatuksilla mun mielestä tulee pihvejä, jotka pysyvät kasassa, eivät murene reunoiltakaan ja sopivalla paistoajalla säilyvät sopivan mehukkaina. Käytin 800g 10%:sta naudan jauhelihaa, lisäsin suolaa ja pippuria sekä tällä kertaa myös hieman chilimaustetta sekä turauksen valmista bbq-kastiketta. Ja kuten mainittua, kananmunan. Nämä sekaisin ja periaatteessa vastoin usempia ohjeistuksia, tein erikokoisia pihvejä 10 kappaletta. Erikokoisia erikokoisten syöjien takia, ja grillatessa näitä kuitenkin pystyy helposti yksilöllisesti seuraamaan ja kääntelemään. Paistoin pihvit grillissä pääosin valurautatason päällä, mutta lopuksi pistin vielä ritilällekin jotta sain vähän liekeistä lisämakua pihvien pintaan. Aivan paistovaiheen lopussa lisäsin juustosiivut pihvien päälle. Tällä kertaa kaapista vaan oltermannia vaikka olisi varmaankin ollut maukkaampaa käydä erikseen ostamassa cheddaria.

Höyryteltiin myös lisäkasviksiksi normaaliin tapaan porkkanaa ja parsakaalia. Osa parsakaalista nakattiin höyrytyksen jälkeen vielä grilliin valkosipulihakkeen ja sweet thai chili -kastikkeen kanssa. Vähän olisi voinut olla vielä enemmänkin valkkaria mutta aika hyvän lisämaun sai tälläkin keinoilla, joskaan lapsille ei tätä viitsinut tarjota vaan saivat tyytyä vain kevyesti suolattuun versioon. Lopullisiin hampurilaisiin kasattiin vielä pohjille pinaatin lehtiä ja ne sopivat myös aika hyvin burgereihin. Lapset tietenkin tyytyivät pelkkään pihviin ja ketsuppiin täytteinä. Hyvät sapuskat saatiin kuitenkin aikaiseksi ja nyt kirjoitusvaiheessa jo tuntuu siltä että pitää pian tehdä uusiksi sama annos.

WP_20160710_17_19_07_Pro

WP_20160710_17_34_17_Pro

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”10.07. Burgeria rillissä ja bataattiranut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s