08.07. Lämmin perunasalaatti ja letitetty possu Yhteishyvän tapaan

äS-ryhmän asiakkaina postilaatikkoon kolahtaa vakituisin välein aina Yhteishyvä. Parasta ja oikeastaan ainoaa antia siinä on reseptiliite, jonka kahlaan aina tarkasti läpi vinkkien varalta. Joskus siinä on ollut melkoisen mitäänsanomattomia ohjeita tyyliin: voileipä – ota pala leipää ja sivele päälle voita, mutta parin viimeisen vuoden aikana taso on mielestäni noussut ja hyvinkin idearikkaita reseptejä on löytynyt. Nyt kesäisestä grilliversiosta silmään osui etenkin resepti lämpimästä perunasalaatista ja kivasti letitetystä porsaanfilelankusta, jotka sähköisessä versiossa löytyvät omina resepteinään. Itse kokeilin molempia ja teinkin itse asiassa itsekin ne eri päivinä joten mullakin ne tuli valmistettua erillisinä kokonaisuuksina. Toki kakkospäivänä kun tein possunfileen, oli edellisenä päivänä tehtyä perunasalaattiakin vielä tarjolla lisukkeena, kun sitä ensimmäisenä päivänä olin tehnyt lisukkeeksi kesän ensimmäisille Tammelan torilta haetuille Tapolalaisille.

Perunasalaatin hankalin vaihe oli uusien perunoiden pesu, joka palkitsevasta lopputuloksestaan huolimatta on itselleni aina jotenkin ikävänpuoleista hommaa. Mutta tietystihän pernoista pitää mullat saada pois, ja sitten vähän mielihalusta riippuen myös kuoret saa hangattua pois niin halutessaan. Sitten vaan perunakattila tulille ja uusien pienien perunoiden ollessa kyseessä joku 10-15 minuuttia riittää hyvin – liian pehmeiksi ja mureneviksi ei perunoita kannata keitellä missään nimessä. Keittämisen jälkeen perunoiden voi antaa jäähtyä jos malttaa, sitten halkoa/lohkoa ja sitten ovatkin paistovalmiina. Perunoiden kypsymisen aikana sitten ehtii tehdä muut valmistelut: pilkkoa suolakurkut ja kevätsipulit, ottaa pakastepapupussin (meillä sokerihernepussi) pakastimesta ja avata sen ja meidän tapauksessa myös pilkkoa kesäkurpitsan jämät hävikin ehkäisemiseksi.

Tärkeä osuus on myös mausteöljy, jota nakataan koko sekoituksen pariin paiston aikana ja myös lopuksikin kaiken komeuden niskaan, ja loput voi tietysti tarjoilla ruokailuvaiheessakin. Tähän pitää muistaa laittaa tarpeeksi öljyä, ja meillä vaihdettiin sujuvasti persilja korianteriksi ja basilikaksi. Viinietikkakin oli siideriviinietikkaa kun ei muuta löydy. Mutta hyvä oli tuo kastike ja aikalailla tarpeenkin ehkä muuten pikkuisen oletettavan mauttoman lisukkeen kylkeen. Grillin paistolevyllä homman valmistus sujui sitten järjestyksessä perunat, sokeriherneet, sipulikesäkurpitsat, kurkut ja lopuksi mausteöljy. Kaikkiaan taisi tämä vaihe ottaa 10 minuuttia. Ja sitten eikun syömään!

20170701_170948

 

IMG_20170701_171510_722

Tuo toinen osio olikin siis porsaan filee. Reseptissä mainittu fileelankku olikin uusi tuttavuus ja arvelin sen löytymistäkin. Mutta tokihan superhypermegamarketista moinen löytyi ja oli valmiiksi marinoitukin Atrian versio. Nimensä mukaisesti kyseessä oli ohut lankku, jonka sitten viiltelin pitkittäin kolmeen osaan jättäen toisesta päästä pari senttiä kiinni. Sitten vaan letityshommiin samaan tapaan kuin tytskän hiusten kanssa ja letistähän tulikin oikein nätti. Harmillisesti ei tullut kuvattua raakaa lettiä, joka olisi tainnut olla vähän kuvauksellisempi kuin tuo kypsä versio. Hammastikuilla sitten kiinnitin letin kasaan ja ei muuta kuin grilliin. Tuo letti olikin sitten vähän haasteellinen paistettava, eikä oikein ollut käsitystä kypsyydestä. Niinhän siinä sitten kävi että aivan ylikypsäksi ja kuivaksi tuo possu päätyi 😦 No hyvinhän tuokin tuli syödyksi ja ainakin osalle ruokayleisöstä mieluisampaakin murkinaa. Toki tämä kaikenkaikkiaan oli vähän (turhaa) kikkailua ja varmasti ilman lettejä olisi saanut pikaisemmin valmiiksi. Mutta hauskahan se on välillä kikkailla ja onhan sekin oma osansa ruoanlaitto- ja ruokakulttuuria. Sanottakoon myös se, että maku oli yllättävän mieto noin niinkuin valmiiksi marinoiduksi lihaksi. Joku kastike olisi varmasti toiminut hyvin tähän päälle – mikseipä esimerkiksi tuon perunasalaatin mausteöljy.

20170702_124527

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”08.07. Lämmin perunasalaatti ja letitetty possu Yhteishyvän tapaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s