12.08. Herkkukauppa ja pastakastike

Otin jo vuosikausia sitten kertaalleen yrityksen alle käydä Tampereella Keittiöelämää -kaupassa, josta olin kuullut hyvää ruokatarvikkeiden myyntiin liittyen. Kävi kuitenkin niin, että en vaan löytänyt kauppaa ja taisin luulla että se oli sisällytettynä johonkin muun alan kaupan takaseinän nurkkaukseen. Sitten koko asia on unhoittunutkin ja käytännössä kaikki ruoka tulee meillä ostettua marketeista, silloin tällöin Stockan tai Sokoksen ruokaosastoilta. Tänä kesänä normaalisti koko perheen kanssa katuja tallatessani huomio kiinnittyi tutulla, joskin vähän päivitetyllä nimellä varustetun liikkeen ikkunaan ja avoimeen oveen: tässähän se nyt olikin, nykyisellään Culinaria Keittiöelämää -nimellä kulkeva herkkukauppa. Ja näemmä ikää on kaupalle ehtinyt kertyä jo kokonaiset 12 vuotta, eli kauppa totisesti on löytänyt paikkansa ja asiakaskuntansa.

Kauppa on melko pieni, mutta sitäkin täydempi mitä hienompia ja parempia ruokatuotteita. Omistajamyyjä tuo tavarat itse maahan ja tuntee kaikki artikkelit läpikotaisin ja osaa kertoa niistä käytännössä kaiken. Eli tuolla saa helposti ajan (ja rahat) kulumaan. Tuotteet taitavat pääosin tulla Italiasta, ja erilaisia pastoja, kastikkeita, öljyjä, kahveja ja vaikka mitä on tarjolla notkuvat hyllyt ja korit. Nyt kun oli lapsetkin kärttämässä pois lähtöä niin ei kovin kauaa tullut eri artikkeleita katseltua ja fiilisteltyä, eikä edes täyttä ymmärrystä ehtinyt saada tarjonnasta, mutta pitänee tässä toisen kerran käydä paremmalla ajalla. Nyt kun ainakin balsamico ja viinietikka alkavat olla lopussa niin taidanpa suunnata tuonne tekemään niihin täydennykset. Tuolla kesän käynnillä mukaan tarttuivat kakkoskuvassa näkyvät pasta, kuoritut tomaatit, kuivapesto, oliivit, kanaliemi sekä kuvasta puuttuva kahvipapusäkki. Näitä oli ajatus käyttää pariin eri kokkailukertaan: tomaattiseen pastakastikkeeseen sekä pestopastaan ja alla lyhyt kertomus ensimmäisen osalta ja toinen vielä odottelee valmistustaan.

20170719_175557

20170719_175437

 

Culinaria keittiöelämää -kaupan myyjä osasi valitsemastani pastasta kertoa, että se ei jaksa sitten kannatella ja nostaa mitään raskasta tomaattikastiketta. Näin ollen kun olin kuitenkin valmistautunut jauhelihalla ja ajatellut tekeväni tomaattisen kastikkeen siihen, käytin tähän vielä toista pastaa joka oli tuorepastaa Lidlin tarjonnasta. Sen sijaan kanaliemi ja kuoritut ja tölkitetyt tomaatit pääsivät tuolta herkkukauppaostoksestani mukaan. Sinänsä valmistusprosessi oli ihan normaali: ensin pilkoin ja kuullottelin sipulia (shalotti-, valko- ja kevätsipulia tällä kertaa) rauhassa miedolla lämmöllä. Sitten ne hetkeksi syrjään ja 800g jauhelihaa kunnolla ruskeaksi. Ruskistuksen yhteydessä hieman mustapippuria ja paprikajauhetta mukaan ja ruskistuksen loppuvaiheessa myös sipulit takaisin pannulle. Sitten mukaan tölkkitomaatit vähän pilkottuina sekä noin 1.5 desiä kanalientä. Olisin ottanut kaupasta ihan lihalientä mutta sellaista ei silmään osunut. No tuokin toimi aivan hyvin. Pilkoin sekaan myös kaksi tavallista tomaattia ja kiehuttelin sitten seosta parikymmentä minuuttia. Vähän taisin lisätä vettä loppuvaiheessa kun alkoi vähän kuivumaaan…

Sitten tuorepasta kypsäksi, pastat ja kastike lautaselle, vähän kevätsipulin vartta koristeeksi, pikainen epätarkka kuvaotos annoksesta ja eikun syömään! Hyvää oli! Oliko sitten parempaa kuin normaalisti, nyt kun käytössä oli vähän normaalia laadukkaampia raaka-aineita? Vähän hankala sanoa – yleensä ei ainakaan arkena jaksa noin kauaa keitellä kastiketta vaikka tietysti pitäisi jotta maku tiivistyisi paremmin. Ja kanaliemen kanssa tuli syvempi makun kuin pelkkää vettä ja jotakin tiivistettä käyttämällä. Mutta toki nykymarketeista saa melkein mitä tahansa ja aivan hyviä aineksia myös, eli ei sen takia tarvitse välttämättä käydä erikoiskaupassa ainakaan meidän tarpeisiin ja makuaisteihin nähden. Mutta pitäähän paikallista yrittäjää tukea ja kiva harrastuksen näkökulmasta poiketa tutkailemassa ja valkkaamassa vähän erilaisiakin raaka-aineita joten kyllä tuolla tulee vielä toistekin käytyä. Ja kuivapeston valmistusta odotan kyllä mielenkiinnolla – mitähän siitäkin seuraa?!

 

20170720_144518

20170720_155728

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”12.08. Herkkukauppa ja pastakastike

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s